Vabimo vas k sodelovanju v raziskavi o biološki uporabnosti koencima Q10

Koencim Q10 je naravna snov, ki je nujno potrebna za delovanje prav vsake človeške celice. Telo ga do neke mere proizvaja samo, del pa ga dobimo s hrano. S staranjem začne njegova količina v telesu padati. Poleg staranja na njegovo pomanjkanje med drugim vplivajo diete z omejenim vnosom maščob, pretirano uživanje alkohola in tobaka ter nekatera zdravila, npr. zdravila za zniževanje ravni holesterola (statini).

Po preparatih s koencimom Q10 najpogosteje posegajo bolniki s srčno-žilnimi boleznimi in starejši odrasli, kjer je uživanje prehranskega dopolnila s koencimom Q10 najbolj relevantno. Do sedaj izvedena klinična preskušanja biološke uporabnosti koencima Q10 so bila narejena predvsem na mlajši populaciji, ki pa ni nujno reprezentativna za starejše odrasle. S pričujočim kliničnim preskušanjem želimo prispevati k boljšemu razumevanju, kako hitro in koliko koencima Q10 preide v krvni obtok pri starejših odraslih in kako na ta proces vpliva oblika zaužitega koencima Q10.

V okviru študije bomo preverjali in primerjali biološko uporabnost treh različnih prehranskih dopolnil s koencimom Q10 (trde kapsule, mehke želatinske kapsule, sirup). Vsi testirani preparati so na trgu že več let in zanje ni bilo poročanih ali potrjenih neželenih učinkov. Zato ni predvidenih tveganj za udeležence v študiji.

V raziskavi lahko sodelujejo tisti, ki:

  • so stari med 65 in 74 let
  • NIMAJO kroničnih bolezni in NE jemljejo zdravil
  • imajo indeks telesne mase (ITM) med 20 in 29 kg/m2 (ITM = teža [kg]/ višina2 [m2]

Raziskavo koordinira VIZERA d.o.o., pri izvajanju pa sodeluje tudi Inštitut za nutricionistiko v Ljubljani. Vključevanje udeležencev v raziskavo bo potekalo od 31. julija do 12. septembra 2017 v prostorih MD Medicine, na Bohoričevi 5 v Ljubljani.

V drugi polovici septembra in začetku oktobra 2017 bodo udeleženci trikrat po tri noči na stroške sponzorja raziskave nastanjeni v Termah Snovik, kjer bo potekal glavni del raziskave (termini nastanitve v Termah Snovik so od torka do petka, in sicer: 19. 9. – 22. 9.; 26. 9. – 29. 9.; 3. 10. – 6. 10. 2017). Po 6. oktobru 2017 bodo udeleženci še 14 dni jemali enega izmed treh produktov s koencimom Q10 in se 20. oktobra ponovno vrnili v MD Medicine, da opravijo še zadnji obiska testiranja. Po končanem testiranju bodo udeležencem povrnjeni tudi stroški sodelovanja v raziskavi.

Če želite izvedeti več o koencimu Q10 in njegovih učinkih na zdravje ter želite sodelovati v klinični raziskavi, vas vabimo, da izpolnite spodnjo prijavnico.

NAMEN RAZISKAVE: Namen kliničnega preskušanja je določiti biološko uporabnost različnih oblik koencima Q10.

Za več informacij o klinični raziskavi se obrnite na: CoQ10(at)vizera.eu

Več o raziskavi »

Polja, označena z *, so obvezna.

1.Ime *
2.Priimek *
3. Spol *
4.Starost *
5.Teža *
6.Višina *
7.E-naslov
8.Telefonska številka *
9. Ali imate kronično bolezen, ki jo zdravite z rednim jemanjem zdravil (npr. sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, povišan holesterol, aritmija, težave s ščitnico, prostato itd)? *
10. Ali trenutno jemljete zdravila za zdravljenje bolezni, ki traja več kot 7 dni? *
11.Imate morda kakšno vprašanje za nas?
Vaše osebne podatke bomo uporabili izključno za namene informiranja v povezavi z zgoraj omenjeno klinično raziskavo. Vaših osebnih podatkov NE hranimo, obdelujemo ali jih kako drugače uporabljamo. Varstvo osebnih podatkov bo zagotovljeno v skladu z najvišjimi etičnimi načeli, smernicami dobre klinične prakse (ICH GCP) ter v skladu z Zakonom o pacientovih pravicah (UL RS 15/2008).